Campings in Macedonië en Servië

Op onze rondreis door de Balkan (Montenegro, Albanië, Macedonië, Servië)  in de zomer van 2013 stonden wij in Macedonië en Servië op onderstaande campings:

Minicamping Rino in Struga

Aan het Meer van Ohrid (Macedonië), 17 km van Ohrid. Een aanrader. Mooi gelegen aan het meer, sfeervol door o.a. de treurwilgen, en een ronduit enthousiaste ontvangst door een goed Engels sprekende campingeigenaar. Er is plek voor 6 kampeermiddelen, maar je kunt altijd nog wel ‘aanschuiven’, desnoods semi-illegaal op het veldje naast de camping. In het hoogseizoen loop je dus kans dat je in rotten van 5 staat opgesteld. Geen probleem als je – zoals wij – Ohrid wilt bezoeken. Het sanitair is dan niet toereikend, zeker niet omdat douche, wastafel, wc en het urinoir in één ruimte zijn en omdat de wc ook door de gasten van het restaurant gebruikt wordt. Toch hoefden wij nooit lang te wachten. En het sanitair wordt heel goed schoongehouden. Aan de buitenkant van het gebouwtje is een aanrechtje voor de afwas. (Gloeiend) heet water kun je uit de douche halen. Er is een restaurant met terras aan het water en je maaltijd wordt naar wens zelfs gewoon in je camper, tent of caravan geserveerd. Het eten en drinken kost heel weinig en smaakt heerlijk!

Je kunt vanaf de camping met het openbaar vervoer naar Ohrid (overstappen in Struga). Handiger is voor 20 euro heen en terug met de taxi. ‘Taxichauffeur’ is de campingeigenaar zelf, of zijn vader.

Camping en motel Predejane

Motel aan de doorgaande weg van Skopje naar Belgrado. Je staat met je camper gewoon tussen de andere auto’s op de parkeerplaats, maar is wel stroom. Er is ook wel een stukje gras te vinden, waar je een tentje kunt opzetten. Je kunt ook schoon water innemen (moet je wel zelf een slang hebben). Je kunt in het motel naar de wc en daar zijn ook douches waar je als campinggast gebruik van kunt maken. Overnachten kost 12 euro.

Camping Donav bij Belgrado (Servië) is een echte stadscamping; prima als uitvalsbasis voor een bezoek aan de hoofdstad. Hij ligt aan de Donau, maar van een mooi uitzicht is geen sprake. De camping heeft totaal geen sfeer, al is er wel een terrasje waar je wat kunt drinken. Levensmiddelen zijn er niet verkrijgbaar. Het sanitair is wat gedateerd, maar wel schoon. En het is hier heel rustig! De camping kost iets minder dan 15 euro, exclusief stroom. Stroom kost ongeveer 3 euro per nacht. Het is vanaf de ingang ca. 700 m lopen naar de bushalte, waar om de paar minuten een bus naar het historisch stadscentrum rijdt, dat 10 km verderop ligt.
Camping Zasavica bij Sremska Mitrovica

Camping Zasavica bij Sremska Mitrovica (Servië), ca 80 km ten westen van Belgrado (richting Zagreb). De camping is pas 3 jaar jong en heel modern. Het sanitair is luxe en superschoon. Er is vrij veel schaduw. De camping hoort bij een ezelzuivelboerderij annex restaurant en hostel in ‘ethno’-stijl, en ligt in een natuurgebied (een wetland). De boerderij staat 300 m van de camping op een idyllisch plekje aan een zijarm van de rivier de Sava. Er zijn rondvaarten mogelijk, maar dan moet er genoeg belangstelling zijn, en toen wij er waren, stond het water sowieso te laag. Het landschap doet poesta-achtig aan. Het is 7 km fietsen naar Sremska Mitrovica (een bezoek waard) over een rustige, vlakke weg.

Reisverslag en fotoalbum rondreis Balkan zomer 2013
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten