Campings in Montenegro

Op onze rondreis door de Balkan (Montenegro, Albanië, Macedonië, Servië)  in de zomer van 2013 stonden wij in Montenegro op deze campings:


Camping Verige, baai van Kotor
Camping/pension Verige, Lepetane, Verige, aan de baai van Kotor. Vriendelijke ontvangst. Het campingterrein is naast en achter een huis, waar appartementen en kamers verhuurd worden. De familie woont er zelf ook. (Niet al te grote) tenten kunnen onder een bladerdek van druivenranken staan. Een beetje à la het terras van een pizzeria. Wij staan met de camper onder een paar vijgenbomen. De bus naar Kotor stopt voor de deur. De douches en wc’s eenvoudig, maar prima in orde. Er is een aanrechtje waar je de afwas kunt doen. (Met heet water uit de douche.) Je kunt er zo te zien ook koken; er staat een elektrisch oventje met twee gaspitten erbovenop. Vanaf de camping hoef je alleen even de weg – die jammer genoeg heel druk is - over te steken en je bent bij zee. Er is een zwemtrappetje en je kunt op een stukje kade liggen zonnen. Het water is lekker rustig en heeft een aangename temperatuur.
 
Ada Bojana in de buurt van Ulcinj
Ada Bojana is een naturistencomplex met een vrij kleine camping, een hotel, en heel veel appartementjes en huisjes. Het heeft nog een beetje een Oostbloksfeer, maar er wordt duidelijk hard aan gewerkt om alles te moderniseren. Het hotel met restaurant is helemaal nieuw en er zijn ook nieuwe huisjes. Jammer alleen dat het leegstaande oude restaurant en de oude niet meer in gebruik zijnde huisjes nog niet zijn afgebroken. Maar toch geeft het geheel ons een prima gevoel. Ook het strand (300 meter van de camping) is aantrekkelijk. Het is een zandstrand (met donker zand) met plastic en houten strandbedden met rieten parasols. Het staat gelukkig lang niet zo hutje-mutje vol als de openbare stranden aan de kust van Montenegro. Er is ook een gezellige strandtent met bar en restaurant. De camping bestaat uit één grasveld met alleen aan de rand schaduw van bomen. Bijna alle kampeerders staan bij elkaar op een kluitje, op de paar plekken met schaduw. Het sanitair  van de camping is redelijk schoon, maar supereenvoudig.
 
Camperplaats bij hostel Izvor in Podgorica

Camping Izvor is in opbouw en is nu al een prima plekje, naast een rivier. Je kunt vanaf de hostel/camperplaats niet bij het water, want de rivier ligt een stuk lager. Er is een strookje gras waar tentjes kunnen staan. De jonge eigenaar (die goed Engels praat) en het personeel zijn heel vriendelijk. Als kampeerder kun je gebruik maken van de toiletten en de wastafel van het restaurant en van de douche op de 1e verdieping van de hostel. Er is een gezellig terras waar je wat kunt drinken en eten of gewoon internetten of een boek lezen. Er is geen menukaart maar er zijn verschillende soorten vlees, patat en een komkommertomatensalade. Wij aarzelden over wat voor vlees we zouden kiezen, daarom bood de eigenaar aan een mixed grillschotel voor 2 personen voor ons te bereiden. Wij betaalden 22 euro voor het eten, inclusief 2 drankjes pp. Voor de overnachting betaalden we 16 euro; 5 euro pp en 6 euro voor de plek. Dat is inclusief stroom, internet en campervoorzieningen (legen chemisch toilet, schoon water innemen en vuil water afvoeren).

Tussen Nikšić en Žabljak hebben we vrij veel campings aangegeven zien staan.
 

Kod Boće, Žabljak
Het uitzicht vanaf Kod Boće is schitterend. Je mag zelf weten waar je gaat staan. Het terrein is een golvend grasveld met maar een enkele boom. Op het hele terrein liggen grote parasols; die kun je blijkbaar opzetten als je schaduw wilt. Je zit hier op een hoogte van 1450 m. Op het terrein staan ook picknickhuisjes en heel kleine trekkershutjes. In een geel gebouwtje in de stijl van de huizen in deze streek is een keuken met een grote eettafel, en het sanitair. Dat bestaat uit een rij wastafels en een rij ‘badkamertjes’ met elk een wc en een douche. Leuk idee, maar niet handig, want als er vier mensen aan het douchen zijn, kun je niet meer naar de wc… Gelukkig is het niet zo druk op de camping. De camping kost 6 euro per nacht, exclusief stroom en met gratis internet op de plek. Aardige en heel behulpzame campingmedewerker.

Er zijn meerdere campings bij Zabljak, o.a. camping Mlinski Potok. Die is vlakbij het Zwarte Meer en het uitzicht is er schitterend. Er zijn geregeld gezellige avonden met een kampvuur en gitaarmuziek. De enthousiaste eigenaar, die goed Duits praat, wil nog wel eens een lam aan het spit rijgen…
 
Camping Eco Oaza in Dobrilovina

In de Tarakloof, met uitzicht op de steile bergwanden aan beide zijden. Op de camping zijn ook bungalowtjes. De camping wordt gerund door de hele familie; vader verzorgt o.a. de uitstapjes, moeder kookt en serveert, dochter ontvangt (zij spreekt als enige Engels), zoon zorgt dat de koeien en schapen niet op het campingveld komen. Bij de ingang van de camping is een groot huis, waar de familie zo te zien woont. Hier kun je douchen en naar de ‘gewone’ wc in de badkamer van de familie, en is nog een aparte (hurk-)wc.  Op het terras kun je avondeten, als je het uiterlijk een uur van te voren meldt. Voor 5 euro pp krijg je een lekker ontbijt geserveerd. De camping kost 7 euro per nacht.
Aan het andere eind van de camping is nog een houten hokje met twee wc’s. Het hokje is boven de helling gebouwd en de wc blijkt gewoon een gat in de vloer te zijn. Het stinkt gelukkig niet, want de boel valt ver genoeg naar beneden. Hoe eco dit trouwens is…? Op de Tara kun je (rustig) raften. Je regelt dat via de camping en je wordt door de campingeigenaar naar het startpunt (vlakbij de grote brug over de Tara, richting Žabljak) gebracht en aan het eind van de trip weer opgehaald. Eventueel kun je via de camping ook kano’s huren.
 
Camping Lakeviews in Plav

We zijn verwend, want we vinden deze camping nogal niksig, terwijl we nota bene een schitterend uitzicht op het Meer van Plav en de bergen daarachter hebben. En we staan heerlijk onder een boom. Ook deze camping is bij een groot huis (pension?), zoals vaak in Montenegro. Het sanitair is in het huis. Het ziet er op het eerste gezicht luxe uit, maar helaas zijn er alleen maar hurk-wc’s, die nog vies zijn ook. Je kunt wat eten en drinken op het terras bij het huis. Er is een klein ‘strandje’ bij het meer, waar je het water in kunt. De camping is heel goedkoop.
 
Reisverslag en fotoalbum rondreis Balkan 2013

1 opmerking:

  1. Ziet er fantastisch uit zeg! Heb nu alweer zin om te gaan kamperen.

    BeantwoordenVerwijderen