Rondje Duitsland, februari 2015

Een overzicht van de steden en bezienswaardigheden die we bezochten en de camperplaatsen waar we stonden tijdens ons geslaagde rondje Duitsland:

Hameln. Vanaf de camperplaats is het maar 500 meter lopen naar het oude centrum dat vol staat met gerestaureerde, beschilderde vakwerkhuizen en andere mooie panden. Net een openluchtmuseum; geweldig! We volgen de metalen ratjes in het wegdek van het voetgangersgebied en maken zo een mooie wandeling. Op panelen staat steeds uitleg over de verschillende gebouwen. Vooral de zijstraten (waar trouwens geen ratjes in het wegdek zijn) zijn erg de moeite waard, omdat de panden daar geen moderne etalages hebben.

We kunnen niet om een bezoek aan Museum Hameln heen. Het motto van het museum is ‘Weten wat er was’. Er is natuurlijk veel aandacht voor de legende (want het blijkt niet alleen een door de gebroeders Grimm geschreven sprookje te zijn) over de rattenvanger. Er is ook door het hele museum heen een expositie over de geschiedenis van Hameln: van de prehistorie, met als verrassende binnenkomers de kaak van een mammoet en de schedel van een wolharige neushoorn - tot de 20 eeuw. De nieuwste uitbreiding van het museum zijn de voorwerpen en foto’s uit ‘grootmoeders tijd’. Er is ook veel aandacht voor de oorlog.


Om 13:05 uur staan we klaar op de markt, voor het Hochzeitshaus (naast de St Nicolaikirche). Hier is een leuk rattenvattenvangerschouwspel. Eerst hoor je het carillon dat aan de gevel hangt, dan openen zich 2 grote luiken en draait er een rond plateau naar buiten met rattenvangertafereeltjes. Tussen de verschillende tafereeltjes speelt het carillon steeds.

In Braunschweig overnachten we op een camperplaats waarvandaan je in 10 minuten door een park naar het centrum fietst. De binnenstad heeft een paar doorsnee winkelstraten en een paar pleinen met mooie, oude gebouwen eromheen.

Braunschweig
Bij Leipzig overnachten we op Campinghof Bartl in Wachau, Markkleeberg, zo’n 12 km van het centrum van Leipzig. Het is een soort minicamping bij een woonhuis. Het ziet er allemaal niet heel gezellig uit, maar we zitten toch binnen. Wel lekker dat er – superschoon - sanitair is. Openbaar vervoer naar het centrum van Leipzig is volgens de campingbaas niet super – de bus rijdt 1 x in de 3, 4 uur, maar voor 5 euro rijdt hij ons met alle plezier naar de tramhalte.

We beginnen ons dagje Leipzig bij de Nicolaikerk, waar de eenheid tussen West- en Oost-Duitsland begonnen is. In de kerk – met een schitterend interieur en een interessante geschiedenis – kopen we een toeristisch gidsje: ‘Leipzig in one day’. Aan de hand daarvan maken we een wandeling langs mooie, historische – gerestaureerde of helemaal opnieuw opgetrokken - gebouwen, door veel - oude en moderne – passages, over pleinen en door winkelstraten.

Leipzig, Stasimuseum
We bezoeken maar liefst vier musea: het café annex koffiemuseum Coffe Baum – waar we ook een heerlijke speciale koffie drinken, het Gemeentelijk Museum in het oude raadhuis, het Stasimuseum in het voormalige districtsadministratiegebouw van de Stasi en het Zeitgeschichtliches Forum. We eten op aanraden van Frank een hapje in de Auerbachs Keller, onder de Mädler Passage. Auerbachs Keller was de stamkroeg van Goethe en we zien op een foto dat o.a. Bill Clinton er ook ooit was.

Colditz
Kasteel van Colditz. Het kasteel is enorm groot en ligt imposant op een heuvel, zodat je het al van veraf ziet. Colditz was in WO II een krijgsgevangenkamp, met name voor officieren. Het museum is vooral gewijd aan de enorm inventieve ontsnappingspogingen van die officieren, onder wie een aantal Nederlandse. Helaas zijn de meeste mislukt, maar het is ongelofelijk wat ze allemaal voor elkaar kregen. Er is zelfs een heel vliegtuigje gebouwd zonder dat de bewakers het door hadden. Voordat ze het konden gebruiken, was de oorlog afgelopen, maar later is het vliegtuigje exact nagebouwd en bleek het daadwerkelijk te kunnen vliegen.

Sächsischer Schweiz
Festung Königstein in de Sächsischer Schweiz, ligt hoog op een rots aan de Elbe. Het uitzicht over de Elbe, het dorpje Königstein zelf en het landschap eromheen is er schitterend.

Vanaf de mixed parking in Bad Schandau loop je zó het stadje in. [update aug '17: overnachten in Bad Schandau is inmiddels verboden op alle parkeerplaatsen.]

Bastei
De Bastei is een gebied met heel bijzondere rotsformaties, dat tegen een bocht van de Elbe ligt.

Bautzen
Bautzen. We overnachten op een van speciaal voor campers gereserveerd stukje van een grote ‘gewone’ parkeerplaats. Er is een sanizuil met stroom, en een openbaar toilet. Via een brug over de Spree, met schitterend uitzicht op de stad, lopen we het centrum in. Dat blijkt verrassend aantrekkelijk. Opvallend zijn de vele bijzondere torens, waarvan een aantal onderdeel waren van de stadsmuur, die er inmiddels niet meer is. Verder bestaat het historisch centrum vooral uit kleurige huizen in barokstijl.

Meissen
In Meissen staan we op een camperplaats (zonder voorzieningen) op de kade van de Elbe, met uitzicht op de Albrechtsburg. Deze burcht is aan het eind van de Middeleeuwen door de gebroeders Ernst en Albrecht von Wetting gebouwd (op de plek van een in 929 aangelegde houten vesting), waarbij gebruik gemaakt werd van de nieuwste bouwtechnieken. In de 19e eeuw werd er al een soort museum van gemaakt; met grote wandschilderingen werd de geschiedenis van Sachsen en van de familie Von Wetting uitgebeeld.

Naumberg, een leuk stadje met een schitterende Dom. Dé bezienswaardigheid in de kerk zijn de Stifterfiguren; dit zijn beelden van personen van hoge adel, die verwant zijn aan de bouwheer van de kerk, bisschop Von Meissen.

Dom van Naumberg
Weimar. De altstad puilt uit van de historie en cultuur. We bezoeken het Bauhausmuseum en het woonhuis/museum van Schiller, maken een foto van het woonhuis/museum van Goethe, zoeken de historische Anna Amaliabibliotheek op, die helaas gesloten is, en besluiten dat we hier zeker nog een keer terug moeten komen.

Hann. Münden
De laatste nacht brengen we door op de mixed parking van Hann (Hannoveresch) Münden. De historische Altstad blijkt helemaal vol schitterende vakwerkhuizen blijkt te staan. Wat een cadeautje op de laatste avond van deze geslaagde week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten