Albanië, zomervakantie 2014

Vorig jaar hebben we een korte lus door Albanië gemaakt en deze zomer willen we veel meer van dit bijzondere land zien.

We rijden erheen via Kroatië en Montenegro. Net als vorig jaar starten we onze rondreis door Albanië op camping Lake Shkodra Resort, een goede uitvalsbasis, omdat de vriendelijke eigenaren goed Engels spreken en bijhouden welke wegen er in de rest van Albanië goed berijdbaar zijn, het sanitair super is, omdat je er heerlijk kunt eten met uitzicht op het water.
uitzicht vanaf camping Lake Shkodra Resort
Vanaf Lake Shkodra Resort bezoeken we op de fiets Shköder en vanaf daar laten we een taxichauffeur ons wat meer van de omgeving zien, zoals het kasteel (Rozafa) en een historische brug. We spreken van tevoren een prijs af, die heel redelijk is.

Na camping Lake Shkodra Resort rijden we naar de Valbonavallei, een schitterend alpengebied in het noorden van Albanië. Onderweg overnachten we bij hotel Alpin in Dardhe Puke. We genieten 's avonds van een romantisch diner met uitzicht op de bergen.

We kamperen in de plaats Valbona op camping Lamthe. De inwoners van dit langgerekte dorp hebben duidelijk de kamperende toeristen als bron van inkomsten ontdekt; in vrijwel elke tuin staat een bordje 'camping'. Een vlak stuk gras is tenslotte voldoende om een camping te starten. Naar de wc en douchen kan gewoon in de badkamer van de familie.'Onze' camping wordt beheerd door de gebroeders Lamthe, die ons al snel het hemd van het lijf vragen. Ze willen bijvoorbeeld weten wat wij voor onze camper betaald hebben. Wat beschaamd tekenen we het bedrag - dat voor hen onbereikbaar hoog moet zijn - in de lucht.
camping Lamthe
De Valbonavallei is voor verkeer doodlopend (je kunt wel in ca. 6 uur via een pas naar Teth hiken ), dus we gaan na een paar dagen via dezelfde weg terug om de rest van Albanië te verkennen. Ons eerstvolgende doel is Berat. Onderweg daarnaartoe overnachten we bij hotel-camping Nordpark bij Fushë-Kruje (dat we vorig jaar al bezochten).
camping-hotel Nordpark
Voor Berat is onze uitvalsbasis camping-caraving Berat, ook weer een particulier campinkje in een achtertuin.
Camping-caravaning Berat
Met een minibusje rijden we naar Berat. Wij denken dat we in een regulier lijnbusje zitten, maar als in Berat de gordijntjes gesloten worden, zodra er politie in de buurt is, realiseren we ons dat dat blijkbaar niet zo is...
Berat
Vanaf Berat rijden we naar de kust. Via de schitterende Llogarapas rijden we naar camping Kranea aan de Albanese rivièra.
Vanaf camping Kranea loop je zó het mooie strand op
We trekken verder langs de kust en belanden op Ksamil camping. Tot nu toe is het sanitair op alle Albanese campings waar wij staan om door een ringetje te halen, maar Ksamil overtreft alles. Iedere keer als er een campinggast naar de wc is geweest, komt Linda, de eigenares, een doekje over de bril halen en even de vloer dweilen. Bij aankomst, maar ook nadat we een uitstapje gemaakt hebben, maakt ze een lekkere café frappé voor ons. Linda en haar man werken het hele jaar door in het onderwijs en in de vakantie runnen ze hun camping. Hun leven is door de overheersing van Hoxha heel anders verlopen dan wanneer ze het westen gewoond hadden en zij vinden het net zo interessant als wij om daarover van gedachten te wisselen.
Vanaf de camping fietsen we naar de opgravingen van Butrint, van oude stenen krijgen we tenslotte niet snel genoeg:
tempelcomplex, Butrint
Na Ksamil rijden we naar Syri i Kaltër - het 'blauwe oog' -, een hele diepe bron. Nadat we wat rondgelopen hebben - het is een heel prettige plek, ondanks de vele toeristen - en wat gedronken hebben in het restaurant met terras boven het water, rijden we verder. Naar Girokastër.
 Syri i Kaltër
Net als de andere oude stadjes en kastelen in Albanë is Gjirokastër geen mooi aangeharkt en in de verf gezette toeristische attractie. Maar de huizen in Ottomaanse bouwstijl zijn bijzonder en een paar huizen kun je van binnen bekijken, zoals het ethnografisch museum in het geboortehuis van Hoxha en een particulier familiehuis. Door de armoede zijn dit soort bezienswaardigheden heel kwetsbaar; dat merken we als het begint te stortregenen en onweren als wij in het museum zijn. De stroom valt uit en het water lekt naar binnen; niet best voor de oude meubels en tapijten, natuurlijk.
ethnografisch museum, Girokastër
We overnachten bij hotel Freskia, net buiten Gjirokastër.
hotel Freskia
We sluiten onze rondreis door Albanië af op camping Lake Shködra Resort. Klik hier voor mijn blogbericht over onze heen- en terugreis door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Montenegro.

Bekijk hier het hele fotoalbum van onze reis naar Albanië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten